Bod huis bedenktijd

Bod huis bedenktijd, hoe lang is de bedenktijd bij een bod op een huis? Wanneer is de koop een feit? In Nederland gelden standaard wetten bij het afstemmen van een koopovereenkomst. Zo geldt er een standaard bedenktijd bij de koop van een woning. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat de koopovereenkomst is getekend. Lees meer over de wettelijke bedenktijd bij het doen van een bod op een huis.

Bod huis bedenktijd - na het doen van een bieding

Wanneer je een bod hebt gedaan op een woning, zal je niet gelijk ergens aan vast zitten. Je bent vrij om een bod te doen en de (potentiële) verkoper is vrij om met je in onderhandeling te gaan of niet. Dat houdt dus in dat je op elk moment je bod kan intrekken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je lukraak een bod uit gaat brengen op super veel woningen, maar feitelijk ben je vrij om je bod in te trekken wanneer je wil.


> Alle vrijheid om je bod in te trekken of te wijzigen, geen kosten aan verbonden.

Bod huis bedenktijd – na mondeling akkoord

Wanneer jullie overeenstemming hebben bereikt over de koop, dan gaat er een volgende fase in. Voor de woning zal een koopcontract worden opgesteld en deze moet worden geformaliseerd bij de notaris. Na een mondeling akkoord, kan je dus nog steeds je bod intrekken. Je zit op dat moment nog niet vast aan de koop.


> Alle vrijheid om je bod in te trekken of te wijzigen, geen kosten aan verbonden.

Bod huis bedenktijd – na ondertekening voorlopig koopcontract

Wanneer het koopcontract bij de notaris is ondertekend, gaat er een wettelijke bedenktijd in voor de consument. Deze bedenktijd is 3 dagen. Je kunt je binnen deze 3 dagen alsnog terugtrekken.

 

> 3 dagen bedenktijd na ondertekening, geen kosten aan verbonden.

Bod huis bedenktijd – ontbindende voorwaarden

In het koopcontract van de woning worden over het algemeen ontbindende voorwaarden opgenomen. Je kunt je dan niet zomaar terugtrekken, de koop is bindend-, tenzij er binnen de gestelde termijn in de koopovereenkomst een ontbindende voorwaarde is opgenomen voor hetgeen je de koopovereenkomst wil laten ontbinden.

 

> Bedenktijd en kosten conform afspraken voorlopig koopcontract

Wettelijke bedenktijd bod huis

Voor het kopen van een woning zijn een aantal zaken in onze wet geregeld. Zo geldt onder andere dat een koop pas tot stand komt na ondertekening van een voorlopig koopcontract. Dit houdt in dat het niet mogelijk is om mondeling tot een rechtsgeldige koop van een woning te komen.

Daarnaast geldt dat er na ondertekening van het voorlopig koopcontract een bedenktijd geldt voor de consument van 3 dagen (waarvan minimaal 2 werkdagen). Je kunt dus bieden, onderhandelen, mondelinge afspraken maken zonder dat je ergens aan vast zit. Pas op het moment dat de koopovereenkomst is getekend & de wettelijke bedenktijd van 3 dagen voorbij is, zal je aan de koop vast zitten.

Wanneer na 3 dagen het voorlopig koopcontract bindend is, geldt nog steeds dat er bepaalde ontbindende factoren kunnen zijn opgenomen in het koopcontract. Dit kan bijvoorbeeld zijn onder voorbehoud van financiering, onder voorbehoud van een bouwkundige keuring, onder voorbehoud van het verkrijgen van een Nationale Hypotheekgarantie, of bijvoorbeeld onder voorbehoud van de verkoop van een eigen woning. Vaak wordt wel afgesproken dat als de ontbindende voorwaarden worden toegepast, de verkoper een compensatie krijgt in de vorm van een percentage van de beoogde verkoopprijs.

Zorg er altijd voor dat je de verkoper schriftelijk laat weten dat je van de koop afziet. Zo heb je altijd bewijs dat je de verkoper op de hoogte hebt gesteld.

 

Wet onroerende zaken

2003 is de wet onroerende zaken in werking getreden. Hierin is onder andere de bedenktijd van 3 dagen na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst.