Factuur voorbeeld

Factuur voorbeeld – maak eenvoudig je factuur met onze gratis voorbeeld templates in Excel. Een factuur is een document dat wordt gebruikt om de verkoop van producten of diensten in vast te leggen. Een factuur is een officieel document dat uit een aantal verplichte onderdelen bestaat. Lees hieronder wat er minimaal op een factuur hoort te staan.


Factuur voorbeeld inhoudsopgave

Wat staat er op een factuur?

Debet- en creditfactuur

Welk BTW-tarief gebruik ik?

Wat is het verschil tussen een offerte en een factuur?

Wat is een BTW-identificatienummer?

Factuur voorbeeld gratis templates


Op Topvoorbeelden vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld brieven. Als je juridisch advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het maken van bezwaar tegen een besluit, schakel dan een advocatenkantoor in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde advocaat kan je verder helpen met het opstellen van je brieven en zorgen dat je het gewenste doel bereikt.


factuur-voorbeelden-excel

Wat moet er op een factuur staan?

Een factuur is het bewijs van een transactie die er heeft plaatsgevonden. Het document wordt gebruikt voor administratieve, boekhoudkundige en fiscale doeleinden. Je bent wettelijk verplicht om een factuur op te stellen en 7 jaar te bewaren voor de Belastingdienst.


wat-staat-er-op-een-factuur

Een factuur moet aan een aantal eisen voldoen, zodat hij geldig is. Dit zijn de gegevens die minimaal op de factuur moeten staan:

  1. De volledige NAW-gegevens van de leverancier (naam en adres)
  2. Het kvk nummer van de leverancier
  3. De volledige NAW-gegevens van de ontvanger (naam en adres)
  4. Het btw-identificatienummer van de leverancier
  5. Een uniek factuurnummer
  6. De factuurdatum, de datum waarop de factuur is gestuurd
  7. De leveringsdatum van de producten of diensten
  8. Het aantal geleverde diensten en/ of producten
  9. Een omschrijving van de geleverde diensten en/ of producten
  10. Het btw-bedrag, welk percentage geldt en het bijbehorende bedrag


Naast deze verplichte onderdelen, kan je de factuur verder invullen naar wens. Zorg ervoor dat je een heldere indeling hebt en het een overzichtelijk document blijft.


Debet- en creditfactuur

Een debet factuur is een standaard factuur voor geleverde diensten of producten. Als er een fout is gemaakt op een factuur, zal een creditfactuur gestuurd worden. De diensten of producten worden dan in mindering gebracht. Een creditfactuur kan worden gestuurd voor het gehele bedrag of een deel ervan.


Wat is het btw-tarief in Nederland?

In Nederland zijn 3 standaard btw-tarieven:

 

Standaardtarief 21%

Het standaardtarief van 21% is het algemene btw-tarief in Nederland dat van toepassing is op de meeste producten en diensten.


Verlaagd tarief 9%

Het verlaagde btw-tarief van 9% geldt voor bepaalde producten en diensten zoals: voedingsmiddelen, boeken en tijdschriften, passagiersvervoer, kunst, cultuur, sport en bepaalde medische en sociale diensten.


Nultarief 0%

Het nultarief is van toepassing op bepaalde exportproducten en diensten binnen en buiten de EU.



Verschil tussen een offerte en factuur

Een offerte is een aanbieding vooraf waarbij een (potentiële) klant het aanbod kan accepteren of weigeren. Een factuur is een afrekening na de acceptatie van een offerte en de levering van de diensten.


Een offerte:

  • Is een voorstel voor het leveren van producten of diensten tegen een bepaalde prijs
  • Is een vrijblijvend aanbod dat door de klant kan worden geaccepteerd of geweigerd
  • Bevat een gedetailleerde omschrijving van de producten en/ of diensten waarin de prijs, leveringsvoorwaarden en optionele kortingen staan
  • Heeft een geldigheidstermijn waarin de klant kan beslissen of hij het aanbod wil accepteren


Een factuur:

  • Is een officieel document dat de verkoper opstelt na de levering van de producten en/ of diensten
  • Dient als bewijs van een transactie en bevat verplichte wettelijke gegevens
  • Bestaat uit de definitieve overeengekomen levering en bedragen die zijn overeengekomen
  • Is een bindend document waarin een betalingsverplichting wordt vastgelegd


Factuur voorbeeld btw-identificatienummer

Een BTW-identificatienummer (ook wel BTW nummer genoemd) is een uniek nummer dat wordt toegekend aan bedrijven en organisaties die BTW-plichtig zijn. Het BTW-nummer is een belangrijk administratief nummer voor btw-plichtige ondernemingen in Nederland en de Europese Unie.

 

Het Btw-identificatienummer heeft de volgende kenmerken:

  • Uniek identificatienummer Het BTW nummer is een uniek nummer dat specifiek is toegekend aan een bepaald bedrijf of organisatie. Dit nummer dient ter identificatie van de Btw-plichtige partij.
  • Landcode en nummerreeks Het BTW nummer bestaat uit een landcode (meestal de afkorting van het land) gevolgd door een reeks cijfers. Bijvoorbeeld: NL123456789 (Nederland).
  • Registratie bij de Belastingdienst Het BTW nummer wordt toegekend door de Belastingdienst nadat een bedrijf zich heeft geregistreerd als Btw-plichtige. Dit betekent dat het bedrijf BTW moet berekenen en afdragen over de omzet.


Gebruik op facturen en documenten

  • Het Btw-identificatienummer moet vermeld worden op alle facturen en andere relevante documenten om de BTW-status van de onderneming aan te tonen.
  • Afnemers kunnen het BTW-nummer controleren om de legitimiteit van de leverancier te verifiëren.


Factuur voorbeeld gratis templates

Bekijk en download hieronder de gratis factuur voorbeelden.


Instructies voor het downloaden en gebruiken van het Excel factuur template:

  1. Klik op de downloadlink: Klik op de link om het ZIP-bestand met de Excel factuur template te downloaden.
  2. Opslaan op je computer: Sla het ZIP-bestand op een locatie van je computer waar je het gemakkelijk kunt terugvinden, bijvoorbeeld op je bureaublad of in je 'Downloads'-map.
  3. Uitpakken van het ZIP-bestand: Pak het ZIP-bestand uit en gebruik de gratis voorbeeld template. 





Factuur voorbeeld veelgestelde vragen

Wat moet er op een factuur staan?

Een factuur moet minimaal de volgende gegevens bevatten:

  • De volledige NAW-gegevens van de leverancier (naam en adres)
  • Het kvk nummer van de leverancier
  • De volledige NAW-gegevens van de ontvanger (naam en adres)
  • Het btw-identificatienummer van de leverancier
  • Een uniek factuurnummer
  • De factuurdatum, de datum waarop de factuur is gestuurd
  • De leveringsdatum van de producten of diensten
  • Het aantal geleverde diensten en/ of producten
  • Een omschrijving van de geleverde diensten en/ of producten
  • Het btw-bedrag, welk percentage geldt en het bijbehorende bedrag


Hoe lang moet ik een factuur bewaren?

Zowel digitale als papieren facturen moeten in Nederland minstens 7 jaar bewaard worden voor de Belastingdienst. Dit geldt zowel voor inkomende als uitgaande facturen. In sommige gevallen, zoals bij onroerend goed, geldt een bewaarplicht van 10 jaar.


Welke verschillende soorten facturen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten facturen, zoals standaardfacturen (voor reguliere verkopen), proforma facturen (voor offertes of schattingen zonder betalingsverplichting), creditfacturen (voor correcties), en elektronische facturen (e-facturen), die via digitale middelen worden verstuurd.


Wanneer moet een factuur verstuurd worden?

Je moet een factuur binnen 15 dagen na levering van goederen of diensten versturen. In sommige sectoren, zoals de bouw, kan een langere termijn worden afgesproken, maar dit moet wel duidelijk vastgelegd worden. 


Kan ik een factuur corrigeren?

Ja, je kunt een factuur corrigeren door een creditfactuur te sturen. Dit is een negatieve factuur die het bedrag van de oorspronkelijke factuur (gedeeltelijk) terugboekt. Het is belangrijk dat de creditfactuur verwijst naar de oorspronkelijke factuur voor een duidelijke administratie.


Wat is een proforma factuur?

Een proforma factuur is een niet-officiële factuur die wordt gebruikt als een soort offerte. Het geeft een schatting van de kosten, maar het brengt nog geen betalingsverplichting met zich mee. Vaak wordt een proforma factuur gebruikt bij het aanvragen van offertes of bij export.


Wat is het verschil tussen een debet- en creditfactuur?

Een debetfactuur is een reguliere factuur die het te betalen bedrag weergeeft. Een creditfactuur is het tegenovergestelde en wordt gebruikt om een foutieve factuur te corrigeren of om bijvoorbeeld retour gezonden producten terug te betalen. Het bedrag op een creditfactuur is negatief.


Hoe verstuur ik een factuur?

Facturen kunnen zowel digitaal (via e-mail of speciale factureringssystemen) als per post verstuurd worden. Tegenwoordig is het digitaal versturen van facturen veel gebruikelijker en efficiënter, vooral vanwege de snellere levering en de mogelijkheid om gebruik te maken van geautomatiseerde boekhoudprogramma's.



Bekijk ook de gratis factuur voorbeelden op voorbeeld-office.