Hoe doe je een bod op een huis? Gratis voorbeelden, de hoogte van je bod bepalen, een bod uitbrengen, de ontbindende voorwaarden, geldigheid en tips voor het uitbrengen van een bod op een woning.
Gefeliciteerd! Je hebt je droomwoning gevonden en bent klaar om een bod uit te brengen. Spannende tijden, want je hebt je zinnen op een woning gezet, maar wil ook niet te veel betalen. Ook wil je het liefst zelf een bod uitbrengen, zonder een makelaar in te schakelen. Of twijfel je nog en wil je je verder verdiepen in het proces.
We hebben zoveel mogelijk informatie voor je uiteengezet om je op weg te helpen om jouw (misschien wel winnende) bod uit te brengen. Succes met je zoektocht naar jouw droomwoning.
Iedereen kan zelf een bod uitbrengen op een huis, daar hoe je in principe geen makelaar voor in te schakelen. Het voordeel van het inschakelen van een aankoopmakelaar is dat deze de markt waarschijnlijk beter kent, wellicht wat sneller kan schakelen en zakelijker kan zijn. Dat neemt niet weg dat je zelf ook goed in staat kan zijn om een bod uit te brengen. Dit kan je telefonisch doen, of per mail of brief.
Om een goed bod uit te brengen is het van belang om voor jezelf uiteen te zetten wat het financiële plaatje is. Wat is je budget en verwacht je aan verbouwingskosten? Met welk bod denk je te kunnen starten om in onderhandeling te komen en wat is je onderhandelingsruimte? Doe ook altijd marktonderzoek naar de waarde van de woning. Welke vierkante meter prijs doen soortgelijke woningen in de directe omgeving? Zijn er veel potentiële kopers? Staat de woning al lang te koop? Kortom, zorg ervoor dat je de markt kent en jouw positie binnen de markt, zodat je een betere kans maakt om in onderhandeling te komen. Bepaal je budget, de marktprijs en maak een berekening van de verwachte verbouwingskosten.
Maak een bod in concept en bespreek dit met je omgeving. Nu je het financiële plaatje in kaart hebt gebracht kan je alles in concept uitwerken:
• Het adres van de woning
• Hoogte van je openingsbod
• Onderbouwing hoogte
• Eventuele roerende zaken ter overname
• Ontbindende voorwaarden zoals financiering, Nationale hypotheekgarantie en bouwkundige keuring;
• Overige voorwaarden zoals de geldigheid, opleveringsdatum en keuze notaris.
Om je op weg te helpen hebben we hier een aantal voorbeelden van een bod huis.
Ben je er al klaar voor? Of twijfel je nog? Misschien is dit het moment om toch een makelaar in te schakelen als je nog twijfels hebt. En anders kan je nu zelf je bod uit gaan brengen. Je kan dit telefonisch doen, per mail of per brief. Zorg er wel voor dat als je telefonisch een bod hebt uitgebracht, je dit altijd nog even schriftelijk bevestigd. Zo voorkom je dat er onduidelijkheid ontstaat over de hoogte van het bod en de voorwaarden die erin opgenomen zijn. Dit kan gewoon via de mail, of als je dat liever wil ook via de post. Dit is trouwens een waardevolle tip die ons al veel kopzorgen heeft bespaard: Altijd een schriftelijke bevestiging van een mondelinge afspraak, dit kan in veel gevallen ook een berichtje via WhatsApp zijn.
Je openingsbod kan worden geaccepteerd, of je kan in onderhandeling komen met de verkoper. Al met al zal de aankoop pas bindend zijn als jullie een koopakte hebben en de consument 3 dagen bedenktijd heeft gehad.