Aanhef brief



voorbeeld-office-button-alle-zakelijke-brieven
topvoorbeelden-alle-brief-voorbeelden

Aanhef brief, wat is de juiste aanhef van een zakelijke of persoonlijke brief? Lees hieronder alles over de correcte aanhef van een brief. Er zijn verschillende mogelijkheden om een brief mee te starten. Een en ander hangt van hoe formeel de brief is en welke informatie bekend is over de ontvanger.

 

Aanhef brief: Geachte ….,

De meest gebruikelijke aanhef in de zakelijke brief is Geachte ….

Er volgt altijd iets achter geachte, wat erachter volgt is afhankelijk van welke informatie je hebt over de ontvanger.

 

Geachte heer/ mevrouw,

Wanneer de naam niet bekend is van de ontvanger, het een algemenere brief is, dan volstaat Geachte heer/ mevrouw.

 

Geachte heer/ mevrouw Jansen, Geachte heer/ mevrouw J. Jansen,

Wanneer de naam wel bekend is, maar het geslacht van de ontvanger niet dan kan je deze aanhef gebruiken. Eventueel voorafgaand de voorletter.

 

Geachte drs. Jansen, Geachte drs. J. Jansen

Wanneer de titel bekend is van de ontvanger dan kan je deze gebruiken. Tegenwoordig wordt dit niet vaak meer gedaan, maar wanneer de ontvanger daar waarde aan hecht kan je dat uiteraard wel doen.

 

Geachte heer Jansen, Geachte heer J. Jansen,

Deze aanhef kan je gebruiken wanneer zowel de naam als het geslacht bekend is van de ontvanger. Wanneer je ook de voorletter/ voornaam weet, kan je deze ervoor vermelden.

 

Geachte Jan Jansen,

Je kunt ook de naam voluit schrijven.

Aanhef brief: Beste...,

Een minder formele aanheft is Beste….

Ook bij Beste volgt er altijd iets achter. Over het algemeen wordt Beste niet gebruikt wanneer de naam niet bekend is. Beste heer/ mevrouw is dus niet een erg gangbare aanhef.

 

Beste Jan,

Omdat Beste minder formeel is, is over het algemeen de voornaam bekend van de ontvanger van de brief.

 

Beste Jan Jansen,

Je kunt er ook voor kiezen om de gehele naam te gebruiken.  

Aanhef brief: bij twijfel

Wanneer je twijfelt over de aanhef zou ik persoonlijk altijd voor Geachte kiezen. Dan weet je zeker dat je niet te informeel schrijft. Je kan altijd nog over gaan op een minder formele aanhef, afhankelijk van de reactie die je ontvangt. Wanneer mensen er gevoelig voor zijn is het niet verstandig om direct te informeel binnen te komen.

 

Je kunt er ook voor kiezen om het beide te gebruiken. In dat geval laat je de keuze aan de ontvanger en zie je aan de reactie wat het wordt.

Geachte heer Jansen, Beste Jan,

Aanhef bij de zakelijke email

Bij de zakelijke email gaat het vaak om een rits van mails heen en weer. Je start meestal met de formele aanhef: Geachte … of Beste … maar het is gebruikelijk om later over te gaan om zonder aanhef te schrijven, de aanhef in zijn geheel weg te laten.  

Volg ons op Twitter en bekijk de nieuwste voorbeeld documenten.