Brief namens iemand anders, het kan voorkomen dat je namens een ander een brief moet ondertekenen. We noemen dat ook wel “in opdracht” ondertekenen. Dit kan op verschillende manieren op de brief worden vermeld. Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden om in opdracht van iemand anders te ondertekenen en download onder aan de pagina een voorbeeld brief.
Op Topvoorbeelden vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld brieven. Als je juridisch advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het maken van bezwaar tegen een besluit, schakel dan een advocatenkantoor in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde advocaat kan je verder helpen met het opstellen van je brieven en zorgen dat je het gewenste doel bereikt.
Een zakelijke brief heeft een standaard opmaak:
Om te beginnen zijn er verschillende afkortingen die gebruikt kunnen worden om namens iemand anders te ondertekenen. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden:
Je kunt bovenstaande afkortingen allemaal gebruiken wanneer je voor iemand anders tekent, maar de meest voorkomende afkorting is i.o.
Wanneer de brief is geprint zet je simpelweg de afkorting i.o. (of een van de andere afkortingen) op de brief en teken je je eigen handtekening op de daarvoor bestemde plaats. De naam en de eventuele functie zijn van de daadwerkelijke afzender van de brief. Je zet dus in principe niet je naam erbij. Wanneer je een onduidelijke handtekening hebt, kan je ook ervoor kiezen om je naam er aan toe te voegen. Zo weet de ontvanger van de brief wie ervoor heeft getekend.
De verschillende vormen van namens iemand anders tekenen zien er als volgt uit:
Met vriendelijke groet,
i.o. jouw handtekening
Naam van de afzender
Eventueel functie van de afzender
Met vriendelijke groet,
b.a. jouw handtekening
Naam van de afzender
Eventueel functie van de afzender
Met vriendelijke groet,
p.o. jouw handtekening
Naam van de afzender
Eventueel functie van de afzender
Met
vriendelijke groet,
p.p. jouw handtekening
Naam van de afzender
Eventueel functie van de afzender
De opmaak van de brief is hetzelfde als elke andere zakelijke brief. Je start met de NAW gegevens van de verzender en van de ontvanger, gevolgd door een datum & plaats regel en een betreft regel.
Je begint vervolgens met de aanhef (bijvoorbeeld Geachte heer/ mevrouw of Beste - gevolgd door de naam). In de eerste alinea schrijf je een korte inleiding, de kern, het onderwerp van de brief. Daarna volgen de vervolg alinea's en de afsluitende alinea waarin je bijvoorbeeld aangeeft een reactie te wensen, eventueel met een gestelde termijn.
De brief sluit je af met de ondertekening, in dit geval met i.o. getekend of een van de andere afkortingen.
Volg ons op Twitter en bekijk de nieuwste voorbeelden.