Huurcontract opzeggen- Dit kan op een bepaald moment nodig zijn en kan zowel door de huurder als door de verhuurder geïnitieerd worden. Er zijn specifieke regels waaraan moet worden voldaan om dit rechtsgeldig te doen.
Als huurder moet je bijvoorbeeld rekening houden met een wettelijke opzegtermijn en ook de wijze van opzegging is belangrijk. Als verhuurder zijn er verschillende voorwaarden waaraan voldaan moet worden en geldt er meestal een langere opzegtermijn. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een huurcontract op te zeggen en kun je voorbeeld brieven downloaden.
De opzegtermijn van een huurder is vastgelegd in de wet en is gelijk aan de betaalperiode van de huur. Hieronder vind je een overzicht van de opzegtermijnen per betaalperiode:
Het is belangrijk om te weten dat deze wettelijke opzegtermijn altijd geldt, ook als er in het huurcontract een langere opzegtermijn is opgenomen. Het is mogelijk om de opzegging per aangetekende brief te doen, waarbij het niet nodig is om een reden op te geven. Mocht je als huurder een huurovereenkomst hebben afgesloten voor een vaste periode van langer dan 2 jaar, dan kan de huur niet eerder worden opgezegd dan na afloop van die periode, tenzij de verhuurder hiermee akkoord gaat.
De opzegging van een huurcontract dient altijd schriftelijk te gebeuren en kan per aangetekende brief worden verzonden. Het is niet nodig om bij de opzegging een reden op te geven, maar het is wel mogelijk om dit te doen. Bij het opzeggen van een huurcontract is het van belang dat de reden voor opzegging wettelijk onderbouwd is.
Als er meerdere huurders zijn, dan dienen zij elk een afzonderlijke aangetekende brief te ontvangen. Het is tevens aan te raden om de verhuurder om een schriftelijke bevestiging van akkoord op de opzegging te vragen, die binnen zes weken na ontvangst van de opzegging verstuurd moet worden. Als de huurder het niet eens is met de huuropzegging, dan kan er bezwaar gemaakt worden. Dit kan door middel van een aangetekende brief, of door een (rechtsbijstand)advocaat te laten verzorgen.
Bekijk hier een aantal voorbeeld brieven om je huurcontract op te zeggen als huurder.
Wanneer de verhuurder het huurcontract opzegt, kan het voorkomen dat de huurder het hier niet mee eens is. In dat geval kan de huurder bezwaar maken tegen de huuropzegging. Dit kan de huurder zelf doen door middel van een aangetekende brief, of door een advocaat of rechtsbijstandverlener te raadplegen.
Bezwaar tegen de huuropzegging moet binnen zes weken na ontvangst van de opzeggingsbrief worden ingediend. Als de huurder niet binnen deze termijn bezwaar maakt, wordt de huuropzegging geacht rechtmatig te zijn. In de bezwaarbrief dient de huurder duidelijk aan te geven waarom hij het niet eens is met de opzegging en welke argumenten hij heeft om de opzegging te betwisten.
Bekijk de voorbeeld brieven bezwaar huuropzegging.
Een verhuurder kan een bepaalde tijd huurcontract alleen opzeggen als er een geldige reden is, zoals bijvoorbeeld dringend eigen gebruik of wanneer de huurder zich niet gedraagt als een goed huurder. De opzegtermijn voor de verhuurder is afhankelijk van de duur van de huurperiode en de reden van opzegging. Hieronder vind je een overzicht van de opzegtermijnen voor de verhuurder:
Let op: deze opzegtermijnen gelden alleen als er sprake is van een geldige reden voor opzegging. De verhuurder moet de reden voor opzegging vermelden in de opzegbrief. Als de huurder het niet eens is met de opzegging, kan hij binnen zes weken na ontvangst van de opzegbrief bezwaar maken bij de rechter.
De opzegging moet zijn volgens de wet- een geldende wettelijke reden, dat kan zijn:
Het huurcontract wordt pas beëindigd als de huurder schriftelijk instemt met de huuropzegging. Stemt de huurder niet in, dan kunt u na 6 weken naar de rechter gaan. De rechter doet een uitspraak over de rechtmatigheid van de opzegging en geeft eventueel een datum voor ontruiming van de woning.
·
De opzegging van je huurcontract doe je per
aangetekende brief. Bekijk hier een aantal voorbeeld brieven.
· In de brief moet de reden van opzegging staan, welke wettelijk onderbouwd moet zijn.
· In de brief vraag je om een schriftelijke bevestiging van akkoord op de opzegging binnen 6 weken.
· Wanneer er verschillende huurders zijn, dienen deze afzonderlijk een aangetekende brief te ontvangen.
[Naam verhuurder]
[Adres verhuurder]
[Postcode en plaats verhuurder]
[Naam huurder]
[Adres huurder]
[Postcode en plaats huurder]
[Plaats en datum]
Betreft: Opzegging huurovereenkomst
Geachte [naam huurder],
Middels deze brief wil ik u op de hoogte stellen van mijn besluit om de huurovereenkomst van de woning aan [adres woning] op te zeggen. De opzegging gaat in op [datum opzegging] en is gebaseerd op de volgende reden(en):
Conform de geldende wet- en regelgeving dient u uiterlijk op [datum opzegging] de woning te hebben verlaten en alle sleutels en toebehoren in te leveren bij mij. Ik verzoek u vriendelijk om mij schriftelijk te bevestigen dat u akkoord gaat met de opzegging.
Mocht u het niet eens zijn met deze opzegging, dan heeft u zes weken de tijd om bezwaar te maken. Dit kan schriftelijk, middels een aangetekende brief. Indien er na deze zes weken nog steeds geen overeenstemming is bereikt, kan de zaak voorgelegd worden aan de rechter.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
[Naam verhuurder]
[Je naam]
[Je adres]
[Postcode en plaats]
[Aan de verhuurder]
[Adres van de verhuurder]
[Postcode en plaats]
[Plaatsnaam, datum]
Betreft: opzegging huurcontract [adres huurwoning]
Geachte heer/mevrouw [naam verhuurder],
Hierbij wil ik u informeren over mijn beslissing om het huurcontract van de woning aan [adres huurwoning] op te zeggen. Ik zeg hierbij de huur op tegen [opzegtermijn in overeenstemming met betaalperiode, bijvoorbeeld: vier weken opzegtermijn, omdat mijn betaalperiode vier weken is] na ontvangst van deze brief.
De reden van mijn opzegging is [kies een van de redenen die van toepassing is en vul deze in]:
Graag ontvang ik van u een schriftelijke bevestiging van deze opzegging met daarin de datum waarop de huur eindigt.
Ik zal ervoor zorgen dat de woning schoon en in goede staat wordt achtergelaten en dat alle sleutels aan u worden teruggegeven op de dag van de eindinspectie.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet,
[Je naam en handtekening]
Bekijk hier de wet- en regelgeving met betrekking tot de huur en verhuur.