De investeringsbegroting is een onderdeel van een financieel plan en is een overzicht van de investeringen die gemaakt gaan worden om een bedrijf te starten. Door middel van de begroting kan je zien wat je aan financiële middelen nodig zal hebben voor de start en een startperiode van het eerste jaar.
De begroting bestaat uit de vaste activa en de vlottende activa. Lees hieronder meer hierover:
De vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die voor een langere periode, langer dan 1 jaar, aanwezig zullen zijn in het bedrijf. De vaste activa worden over een bepaalde periode afgeschreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de goodwill bij overname van een bedrijf), vastgoed, kantoorinventaris en hardware.
De vlottende activa zijn bedrijfsmiddelen die voor een kortere periode, korter dan 1 jaar, aanwezig zullen zijn in het bedrijf. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de voorraden, benodigd werkkapitaal, voorfinanciering BTW, openstaande debiteuren, en aanloopkosten. Afhankelijk van de bedrijfsvorm en je privé situatie, zal je ook een stukje inkomen voor jezelf mee kunnen nemen in de vlottende activa.
Hierboven staat een overzicht van een investeringsbegroting. Je kunt dit voorbeeld downloaden in Excel en verder bewerken. invullen.
Zodra je de benodigde investeringen op een rijtje hebt gezet, kan je de financieringsbegroting verder uitwerken. Hierin staat de wijze waarop je de investeringen gaat financieren. Dat kan (voor een deel) uit eigen vermogen zijn, en dat kan worden gedaan door externe leveranciers. En bank en externe leveranciers zullen een gedegen ondernemingsplan en financieel plan willen zien, voordat ze (een deel) zullen willen financieren. Bij externe leveranciers kan je denken aan een familiaire lening, durfkapitaal of crowdfunding.
Om voor je zelf een goed financieel plaatje te hebben en
eventuele potentiële investeerders aan te trekken, is het van belang om een
goed financieel plan te schrijven. In een financieel plan staat een
exploitatiebegroting, waarin de omzet, inkoop, kosten en winst uiteen worden
gezet. Daarnaast staat er een liquiditeitsbegroting in, waarmee je kan zien hoe
je liquiditeitspositie zal zijn over een bepaalde periode. Dit is alleen van
toepassing bij grotere bedrijven.
Volg ons op Twitter en bekijk de laatste voorbeeld documenten.