Een liquiditeitsbegroting is een tool om de geldstromen te monitoren. De begroting wordt gemaakt voor een bepaald periode, over het algemeen per maand of per kwartaal. Aan de hand van de begroting kan je zien of er voldoende beschikbare middelen zijn om aan de financiële verplichtingen te voldoen.
In de begroting wordt simpelweg een prognose gemaakt van de inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode. Aan de hand daarvan kan de financiële ruimte worden geprognotiseerd en kan dus worden gezien of er aan alle financiële verplichtingen kan worden voldaan.
Kleinere bedrijven en ZZP-ers hebben de liquiditeitspositie vaak in hun hoofd zitten. Er hoeft geen uitgebreide prognose te worden gemaakt om een beeld te hebben van de verwachte inkomsten en uitgaven. Hoe groter de organisatie en hoe meer debet en credit handelingen er zijn, hoe groter de behoefte/ noodzaak wordt van een liquiditeitsprognose. Zo kan de liquiditeit gemonitord worden en kan men voorkomen dat er een verslechterde liquiditeitspositie zal gaan ontstaan.
De betalingstermijnen zijn een belangrijke factor in de liquiditeitspositie en kunnen per afnemer en leverancier verschillen. Deze kunnen bijvoorbeeld 14 of 30 dagen zijn en in sommige gevallen zelfs langer. Het is altijd aan te raden om de betalingstermijnen van afnemer zo kort mogelijk te houden, in ieder geval maximaal de termijn van de eventuele inkoop die ertegenover staat. Bij een standaard termijn beide richtingen op van 30 dagen, kan al een hoop rust worden gecreëerd. Waar voorheen grotere bedrijven en overheden bekend stonden om de extreem lange betalingstermijnen, van soms wel 90 dagen en langer, is er nu steeds meer de bereidheid om binnen een redelijke termijn de rekeningen te voldoen.
Afhankelijk van het type bedrijf zal de liquiditeitsbegroting per maand, per kwartaal of per jaar worden gemaakt. Dit is geheel afhankelijk van de behoefte van het betreffende bedrijf.
Wanneer er uit de begroting blijkt dat er in een bepaalde periode een slechte liquiditeit ontstaat, kan daar op geanticipeerd worden. Voorbeelden van acties die kunnen leiden tot een betere liquiditeitspositie:
Belangrijke punten bij het opstellen van een liquiditeitsbegroting
Er zijn verschillende standaarden waardoor de liquiditeitspositie kan worden bepaald, waarvan de meest gebruikelijke de volgende zijn:
De meest gebruikelijke methode is de current ratio. Deze geeft weer in hoeverre een organisatie kan voldoen aan de kortlopende verplichtingen (< 1 jaar).
De formule voor de current ratio is:
Vlottende activa + Liquide middelen / Kort vreemd vermogen
Uit de berekening komt een percentage. Een gezonde current ratio kan per bedrijf verschillen. Over het algemeen geldt dat een current ratio boven 1,5% goed is.
De quick ratio geeft ook weer in hoeverre een organisatie
kan voldoen aan de kortlopende verplichtingen (< 1 jaar), maar houdt daarbij
geen rekening met de voorraden.
De formule voor de quick ratio is:
Vlottende activa (- voorraden) + Liquide middelen / Kort vreemd vermogen
De liquiditeitsbegroting kan een onderdeel zijn van een financieel plan. Hierin staat onder andere een exploitatiebegroting en een investeringsbegroting. Een financieel plan kan wordt opgesteld bij de start of overname van een bedrijf. Het geeft inzicht in de financiële positie voor jezelf en ook voor eventuele geldschieters. Het financieel plan is een onderdeel van een businessplan.
Volg ons op Twitter en bekijk de nieuwste voorbeeld documenten.