Aanmaning wettelijke regels, waar moet je je aan houden binnen het incassotraject? Bekijk ook de voorbeeld aanmaningen. Binnen het incasso traject zijn er een aantal wettelijke regels waar je je aan moet houden. Zorg ervoor dat je je hieraan houdt, zodat je niet tegen problemen aan loopt in het traject.
Op Topvoorbeelden vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld brieven. Als je juridisch advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het maken van bezwaar tegen een besluit, schakel dan een advocatenkantoor in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde advocaat kan je verder helpen met het opstellen van je brieven en zorgen dat je het gewenste doel bereikt.
Het traject bestaat uit een aantal stappen:
Na een laatste aanmaning moet de debiteur 14 dagen de tijd krijgen om de betaling uit te voeren. De 14 dagen gaan in vanaf de dag dat de debiteur de laatste aanmaning heeft ontvangen. Dat betekent dat er 1 dag bij opgeteld moet worden vanaf het moment van versturen.
Je bent verplicht om de debiteur van te voren op de hoogte te stellen wat de gevolgen zullen zijn als de factuur niet betaald wordt. Je stelt de debiteur er bijvoorbeeld van op de hoogte dat de vordering uit handen gegeven gaat worden aan een incassobureau en dat er incassokosten in rekening gebracht gaan worden.
Er is een wet (Wet Incassokosten- WIK) waarin wordt bepaald wat er maximaal aan incassokosten in rekening gebracht mag worden. Het minimale bedrag is 40,- en het maximale bedrag is 6.775,- en het percentage daalt naarmate het bedrag stijgt.
Een aanmaning is een schriftelijke herinnering die gestuurd wordt als een rekening onbetaald blijft. Een aanmaning stuur je als er een verplichting niet wordt nagekomen. Vaak betreft dit een een onbetaalde rekening of het niet nakomen van een bepaalde afspraak. In de aanmaning herinner je de ontvanger eraan dat deze alsnog de verplichting dient na te komen en dat er anders verdere stappen ondernomen gaan worden.
Als je factuur niet wordt betaald of een bepaalde verplichtiing niet wordt nagekomen, gelden de volgende stappen voor het incassotraject:
Vaak wordt voor het incassotraject een extern bedrijf ingeschakeld die het traject voor je zal overnemen. Hierdoor weet je zeker dat alle stappen goed doorlopen worden en zal je er niet te veel werk aan hebben. Incassobureaus werken vaak op no-cure-no-pay basis, wat inhoudt dat je alleen betaalt op het moment dat de vordering geint is. Ook kan je een vast bedrag afspreken met een incassobureau.
Naam afzender
Straat en huisnummer afzender
Postcode en plaats afzender
Naam ontvanger
Straat en huisnummer ontvanger
Postcode en plaats ontvanger
Plaats, datum
Betreft: Voorbeeld laatste aanmaning 3
Geachte heer/ mevrouw (Naam),
Op (datum) hebben wij met elkaar een overeenkomst afgesloten voor de levering van (omschrijving van de producten). Deze levering heeft op (datum) plaatsgevonden, waarmee wij aan onze verplichtingen hebben voldaan.
Op (datum) hebben wij u een factuur gestuurd voor de geleverde producten. Na 3 herinneringen heeft u de factuur helaas nog niet voldaan.
Hierbij stellen wij u in gebreke en sommeren wij u binnen 14 dagen alsnog de factuur te voldoen. Het gaat om een totaalbedrag van EURO (bedrag) inclusief BTW. Dit bedrag kunt u overmaken op bankrekening (IBAN) ten name van (Naam).
Wanneer u niet binnen 14 dagen betaalt, zien wij ons genoodzaakt om de incasso uit handen te geven. Wij stellen u daarbij aansprakelijk voor alle kosten die wij daarvoor zullen moeten maken.
Met vriendelijke groet,
Naam afzender
Handtekening afzender
Lees meer over het incassotraject op de website van jurex.